grzyby solone
W Krakowie i okolicach

Temat: Wasze ulubione potrawy.....
Uwielbiam GRZYBY i wszelkie potrawy z nich sporzadzone .Niestety tutaj(IRE) moge tylko o nich pomarzyc Hmmm powiem ze ostatnio nawet zobaczylem ze grzyby w roznej postaci mozna kupic na allegro Powiem szczerze ze mieli nawet marynowane rydze co mnie zaskoczylo U mnie rydze widzialem 2 razy - raz jak ojciec znalaz a drugi raz ktos sprzedawal a tak poza tym to nawet handlarze ich nie maja Poza tym na aukcjach byly blanszowane kurki, grzyby solone, marynowane no i oczywiscie masa roznych suszonych choc moze jeszcze ktos mial ciekawe roznosci ale nie pamietam dokladnie A cene tez nie byly jakies straszne No i z wysylka na wyspe pewnie tez problemu by nie bylo Wiec jak lubisz i bedziesz umial rozpoznac przetworzone grzybki albo zaufasz allegrowiczom to masz stale zrodlo zaopatrzenia Pozdr
Źródło: forum.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1822



Temat: Kiszenie i marynowanie grzybów.
Grzyby solone Oczyszczone grzyby bez trzonków gotujemy w zakwaszonej wodzie około 10-15 minut. Osączamy, studzimy. Na dno kamionki wysypujemy warstwę soli, na której układamy warstwami grzyby, przesypując je solą. Ostatnią warstwą powinna być sól, około 1,5 cm. Ja w ten sposób zrobiłam opieńki i przechowywałam je ponad pięć miesięcy. Potem przełożyłam je do słoików, które zapasteryzowałam.
Źródło: forum.grzybland.pl/viewtopic.php?t=796


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • amed.keep.pl

  • © W Krakowie i okolicach design by e-nordstrom