Temat: Wasze ulubione potrawy..... Uwielbiam GRZYBY i wszelkie potrawy z nich sporzadzone .Niestety tutaj(IRE) moge tylko o nich pomarzyc
Hmmm powiem ze ostatnio nawet zobaczylem ze grzyby w roznej postaci mozna kupic na allegro
Powiem szczerze ze mieli nawet marynowane rydze co mnie zaskoczylo
U mnie rydze widzialem 2 razy - raz jak ojciec znalaz a drugi raz ktos sprzedawal a tak poza tym to nawet handlarze ich nie maja
Poza tym na aukcjach byly blanszowane kurki, grzyby solone, marynowane no i oczywiscie masa roznych suszonych choc moze jeszcze ktos mial ciekawe roznosci ale nie pamietam dokladnie
A cene tez nie byly jakies straszne
No i z wysylka na wyspe pewnie tez problemu by nie bylo
Wiec jak lubisz i bedziesz umial rozpoznac przetworzone grzybki albo zaufasz allegrowiczom to masz stale zrodlo zaopatrzenia
Pozdr Źródło: forum.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1822
Temat: Kiszenie i marynowanie grzybów. Grzyby solone
Oczyszczone grzyby bez trzonków gotujemy w zakwaszonej wodzie około 10-15 minut. Osączamy, studzimy. Na dno kamionki wysypujemy warstwę soli, na której układamy warstwami grzyby, przesypując je solą. Ostatnią warstwą powinna być sól, około 1,5 cm.
Ja w ten sposób zrobiłam opieńki i przechowywałam je ponad pięć miesięcy. Potem przełożyłam je do słoików, które zapasteryzowałam. Źródło: forum.grzybland.pl/viewtopic.php?t=796
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plamed.keep.pl
|
|