grzyby toksynotworcze
W Krakowie i okolicach

Temat: Indyki-Wydalanie
...wytypował w nim tak wysoka toksyczność ze nawet teoretycznie nie nadawał sie na paszkówke. Jakiej jakości pasa je karmisz której klasy. Zle przechowywane pasza tez możne byc skażona przez zarodniki grzybów. Najważniejsze pod względem ekonomicznym i toksykologicznym w skali europejskiej i światowej jest pięć mikotoksyn: aflatoksyna B1, ochratoksyna A, deoksyniwalenol, zearalenon i fumonizyna B1. Mikotoksyny te tworzone są przez grzyby toksynotwórcze, będące często obecne jako składnik mikroflory gleby, płodów rolniczych i ogrodniczych oraz pasz. Z uwagi na częste występowanie wymienione mikotoksyny uznane zostały za najczęściej zanieczyszczające płody rolne, pasze i żywność metabolity grzybów. Ochratoksyna A jest metabolitem wytwarzanym w ziarnie zbóż po żniwach przez grzyby saprofityczne rodzajów Aspergillus i Penicillium w warunkach...
Źródło: forum.woliera.com/viewtopic.php?t=6679



Temat: Część I. Wprowadzenie i spis treści.
...jako wskaźnik sanitarny 255 21.5.3. Ciopłooporność enterokoków 256 22. Wirusy 257 22.1. Grupa Picornavirus 258 22.1.1. Podgrupa Enterovirus 258 22.1.2. Podgrupa Rhinovirus 259 22.2. Wirusy nie objęte klasyfikacją 259 22.2.1. Wirus zapalenia wątroby człowieka 259 22.3. Występowanie wirusów 260 22.4. Wrażliwość wirusów na czynniki fizyczne i chemiczne 261 2.3. Grzyby 264 23.1. Grzyby toksynotwórcze 265 23.1.1. Aflatoksyny 2;i8 23.1.2. Ochratoksyna A 272 23.1.3. Inne mykotoksyny 274 Literatura 275 CZĘŚĆ V Szczcg6łowa mikrobiologia żywności 287 Wprowadzenie 287 24. Mięso i jego przetwory 291 24.1. Ubój i obróbka poubojowa zwierząt rzeźnych 291 24.1.1. Skup, transport i wypoczynek przedubojowy 291 24.1.2. Ubój i wstępna obróbka poubojowa 2<tó...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2860


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • amed.keep.pl

  • © W Krakowie i okolicach design by e-nordstrom