W Krakowie i okolicach | ||||||
Temat: GRZYBY Temat: publikacje dot. celiakii cd.2 ...zmienił sie w ostatnim 20-leciu. Przeważają obecnie postacie skąpoobjawowe, które nie leczone ograniczają jakość życia i funkcjonowania w społeczeństwie. Gluten to niejednokrotne białko zawarte w ziarnach zbóż europejskich (pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa ) składający się z prolamin i glutenin. Dla patogenezy celiakii ważna jest tylko część kompleksu glutenowego tj. gliadyna pszenicy, sekalia żyta, awenina jęczmienia i hordeina owsa. Analiza epidemiologiczna przypadków choroby trzewnej wskazuje na istotne różnice w częstości występowania, które mogą zależeć od zwyczajów żywieniowych regionu świata, w którym prowadzone są badania oraz aktualnych możliwości diagnostycznych. Na początku lat siedemdziesiątych zanotowano wyraźny wzrost częstości występowania glutenozależnej choroby trzewnej (wg. różnych źródeł od 1:1100 do... Źródło: celiakia.nethit.pl/viewtopic.php?t=90 Temat: Hej, czy ktoś stosuje dietę bezglutenową? Kasza gryczana nie ma glutenu. Gluten to drapieżne białko roślinne rozpuszczalne w alkoholu wywołujące celiakię i liczne uczulenia i występuje w 4 zbożach : pszenicy - gliadyna życie - sekalina jęczmieniu - hordeina owsie - awenina Moje wszystkie chłopaki wtranżalają kaszę gryczaną bez ograniczeń. Pawełek jest uczulony na sezam, ale jak robicie to masło siemionkowe - czyli z siemienia lnianego? Neo Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=2936 |
||||||
© W Krakowie i okolicach design by e-nordstrom |