hordeina
W Krakowie i okolicach

Temat: GRZYBY
...do utrzymania powstającego dwutlenku węgla w czasie fermentacji drożdżowej zachodzącej w zakwaszonym cieście warunkuje pulchność ciasta po wypieczeniu. Przyczyną niepożądanych reakcji pokarmowych organizmu jest gliadyna ? zawierająca duże ilości aminokwasów i kwasu glutaminowego. Dzieli się na alfa, beta i gamma gliadynę, a najbardziej szkodliwą dla organizmu jest alfa gliadyna. Podobne własności ma prolamina jęczmienia zwana hordeiną, sekalina żyta i prolamina owsa - awenina. Chorobotwórcze własności glutenu Reakcja organizmu na te białka jest niezwykle silna i wywołuje ostry stan zapalny błony śluzowej jelit. Uwolniona w czasie kaskadowej reakcji alergicznej histamina wywołuje obrzęk skóry, ból i swędzenie. Gliadyna uszkadza (enterocyty) komórki nabłonka wyścielającego kosmki jelitowe (struktur zwiększających powierzchnię wchłaniania)...
Źródło: ener-med.pl/forum/viewtopic.php?t=23



Temat: publikacje dot. celiakii cd.2
...zmienił sie w ostatnim 20-leciu. Przeważają obecnie postacie skąpoobjawowe, które nie leczone ograniczają jakość życia i funkcjonowania w społeczeństwie. Gluten to niejednokrotne białko zawarte w ziarnach zbóż europejskich (pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa ) składający się z prolamin i glutenin. Dla patogenezy celiakii ważna jest tylko część kompleksu glutenowego tj. gliadyna pszenicy, sekalia żyta, awenina jęczmienia i hordeina owsa. Analiza epidemiologiczna przypadków choroby trzewnej wskazuje na istotne różnice w częstości występowania, które mogą zależeć od zwyczajów żywieniowych regionu świata, w którym prowadzone są badania oraz aktualnych możliwości diagnostycznych. Na początku lat siedemdziesiątych zanotowano wyraźny wzrost częstości występowania glutenozależnej choroby trzewnej (wg. różnych źródeł od 1:1100 do...
Źródło: celiakia.nethit.pl/viewtopic.php?t=90


Temat: Hej, czy ktoś stosuje dietę bezglutenową?
Kasza gryczana nie ma glutenu. Gluten to drapieżne białko roślinne rozpuszczalne w alkoholu wywołujące celiakię i liczne uczulenia i występuje w 4 zbożach : pszenicy - gliadyna życie - sekalina jęczmieniu - hordeina owsie - awenina Moje wszystkie chłopaki wtranżalają kaszę gryczaną bez ograniczeń. Pawełek jest uczulony na sezam, ale jak robicie to masło siemionkowe - czyli z siemienia lnianego? Neo
Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=2936


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • amed.keep.pl

  • © W Krakowie i okolicach design by e-nordstrom