Temat: Sosy... Dressingi... ...i ucieramy aż powstanie gładka pasta o konsystencji kremu. Ser ucieramy na tarce, dodajemy do pasty i nie przerywając ucierania dolewamy małymi porcjami oliwę. Gotowy sos powinien być płynny. Jeśli sos ma być od razu użyty, można dodać 2-3 łyżki wody. Orzeszki pinii, bazylię, czosnek i sól można najpierw zmiksować, a następnie utrzeć w moździerzu z serem i oliwa. Pesto można przechowywać w lodowce pokryte cienką warstwą oliwy przez 5-6 dni. Grecki sos do sałatek składniki: 250 ml oliwy 1 łyżka soku z cytryny 250 ml czerwonego wina 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżeczka papryki w proszku szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki bazylii (suszona) 2 listki laurowe 3 łyzki natki pietruszki (suszona) 2 ząbki czosnku przepis: Czosnek drobno posiekać, wrzucić do oliwy i odstawić na nie mniej niż 1 godz. Po upływie wyznaczonego czasu wyjąć czosnek. Dodać do oliwy sok z... Źródło: genesis.net.pl/index.php?showtopic=14543
Temat: Sosy Grecki sos do sałatek
s k ł a d n i k i :
• 250 ml oliwy
• 1 łyżka soku z cytryny
• 250 ml czerwonego wina
• 1 łyżka octu winnego
• 1 łyżeczka ostrej musztardy
• 1 łyżeczka papryki w proszku
• szczypta pieprzu
• 1/2 łyżeczki bazylii (suszona)
• 2 listki laurowe
• 3 łyzki natki pietruszki (suszona)
• 2 ząbki czosnku
Czosnek drobno posiekać, wrzucić do... Źródło: forum.samotnosc.boo.pl/viewtopic.php?t=61
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plamed.keep.pl
|
|